Veģetārs uzturs

Es izmēģināju sešas nedēļas neēst gaļu!

Pavisam spontāni, tradicionālais gavēnis, jau dažas dienas bija sācies, kad iedomājāmies, ka varētu sevi izaicināt un pamēģināt atlikušo laiku līdz Lieldienām padzīvot kā “veģetārieši” (lieku pēdiņās, jo ēdām gan olas, gan piena produktus, gan reizi nedēļā zivi, vai jūras produktus).

Kā mums veicās un, kas sagādāja viss lielākās grūtības?!

Līdz šim gaļu ēdām diezgan bieži, pārsvarā vistu, vai liellopu, retu reizi cūkgaļu. Vai nu pusdienās, vai vakariņās vienmēr bija kaut kas no liesas gaļas, tādēļ nācās meklēt idejas liesām olbaltumvielām. Veģetāriešu top olbaltumvielu produkti ir pākšaugi, visu veidu pupas, zirņi, kvinoja, tofu, pilngraduu auzu pārslas, rieksti, avokado, humus, zemesriekstu sviests u.tml.
Tā, kā gaļā ir vis pilnvērtīgākais olbaltumvielu sastāvs, lai to pareizi uzņemtu ar augu izcelsmes produktiem, nepieciešams ievērot dažus nosacījumus:

-kombinēt pākšaugus kopā ar rīsiem;

-uzņemt reizē C vitamīnu saturošus produktus;

-kafiju dzert 2 h pēc augu valsts olbaltumvielu uzņemšanas.

Kā es jutos;

Viegluma sajūta, nav noslēpums, ka gaļa kuņģī pārstrādājas diezgan ilgu laiku, dažkārt radot smaguma sajūtu vēderā. Es noteikti dienā uzņēmu vairāk dārzeņu nekā iepriekš.

Es izmēģināju daudz un dažādu garšīgu ēdienu, ne tikai pagatavojot mājās, bet arī ēdot ārpus mājas.

Es aizdomājos par to, vai tik tiešām gaļa ir nepieciešama tik lielā apjomā ikdienas uzturā, un vai mēs nepārspīlējam ar tās nepieciešamību gandrīz katrā maltītē.

Nogurums, nezinu vai tas sakrita ar vēl kādiem apstākļiem, (saaukstēšanos, pavasara nogurumu), bet es jutu lielāku nespēku kā līdz šim ēdot gaļu.

Šobrīd es dažas reizes nedēļa joprojām lietoju uzturā gaļu, bet noteikti mazākā apmērā nekā līdz šim, un pavisam drīz, kad būs pieejami vietējie sezonas dārzeņi un augļi, to negribēsies nemaz. 

Arī manis veidotajā pavasara “Uztura klubiņā” tikai dažas reizes nedēļā tika iekļauta gaļa un sekojot līdzi ne tikai kaloriju daudzumam, bet arī uzturvērtību daudzumam, visu bija iespējams sabalansēt tā, lai viss tiktu uzņemts nepieciešamā daudzumā.

Dažas receptes, kuras esmu iemīļojusi un gatavoju ik pa laikam;

Tortilla ar saldo kartupeli un pupiņām.

Nepieciešams divām porcijām;

Tortilla ar saldo kartupeli un pupiņām.
  • Pilngraudu tortilla 2 gab.
  • Saldais kartupelis 1 gab.
  • Sarkanais sīpols 1/2 gab.
  • Avokado 1/2 gab.
  • Konservētas sarkanās pupiņas 120 gr.
  • Siers (Fetaki, vai sniega bumba)
  • Citrona sula, sāls, pipari pēc garša.

Pagatavošana;

  1. Cepeškrāsnī jāizcep saldais kartupelis ar visu mizu. Kad tas gatavs, nomizo un saspaida to ar dakšu.
  2. Sagriež avokado, sarkano sīpolu ieber bļodā. 
  3. Zem auksta ūdens noskalo konservētās pupiņas, pievieno avokado un sīpolam.
  4. Pievieno nedaudz sāli, piparus, citrona sulu un visu izmaisa.
  5. Tortillu uz pannas apcep no abām pusēm.
  6. Noņem no pannas, uzsmērē saldo kartupeli, uzliek pupiņu un avokado maisījumu, sadrupina sieru, aizrullē ciet un pasniedz.

 

Stikla nūdeles ar tofu un olu

Nepieciešams divām porcijām;

  • Stikla nūdeles 100 gr.
  • Tofu 150 gr.
  • Olas 2 gab.
  • Sojas mērce 1 ēd.k.
  • Ledus salāti 50 gr.
  • Avokado 1/2
  • Redīsi 50 gr.
  • Citrona sula, sāls, pipari pēc garšas.
  • Humus 50 gr.

Pagatavošana;

  1. Rīsu nūdeles pagatavo atbilstoši norādēm.
  2. Sagriež tofu un apcep panā, kopā ar sojas mērci.
  3. Izvāra, vai uzcep olu.
  4. Sagriež salātus, pievieno citrona sulu, sāli, piparus, pasniedz kopā ar humusu.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *